• ODRŽANI P4C TRENINZI SAPERE-A ZA NIVOE 2A I 2B

  ODRŽANI P4C TRENINZI SAPERE-A ZA NIVOE 2A I 2B

  U periodu od 04. do 08.1.2019. godine u Sarajevu su održana dva treninga SAPERE-a (Society for Advancing Philosophical Enquiry and Reflection in Education/Društvo za unapređenje filozofskog propitivanja i razmatranja u obrazovanju) za nivoe 2A i 2B. U nastavku P4C treninga fokus je bio na razvoju vještina kritičkog razmišljanja, razvijanju filozofskih koncepata i etičkih vrijednosti. Uz facilitaciju prof. dr. Patricia Hannam iz Engleske, učesnici i učesnice treninga su kroz čitanje tekstova i kroz sesije propitivanja radili na usvajanju četiri ključna aspekta filozofije za djecu: kreativnog mišljenja (creative thinking), kritičkog mišljenja (critical thinking), saradničkog mišljenja (collaborative thinking) i brižnog mišljenja (caring thinking).

  opširnije
 • ODRŽANA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA U OSNOVNOJ ŠKOLI BRČANSKA MALTA U TUZLI

  ODRŽANA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA U OSNOVNOJ ŠKOLI BRČANSKA MALTA U TUZLI

  U sklopu programu jačanja školskih kolektiva kroz formiranje Škola svjetskog etosa 24.04.2018 i 25.04.2018 u OŠ Brčanska Malta u Tuzli održana je radionica Svjetskog etosa u školi. Zajedničkim snagama tri tuzlanske osnovne škole: Brčanska Malta, Soline i Breške, odličan predavački tim: Izet Numanović (stručni savjetnik Pedagoškog zavoda Tuzla), Munevera Rahmanović Hrbat (profesorica islamskog vjeronauka) i Vanja Ivković (profesorica katoličkog vjeronauka) zajedno sa prisutnim nastavnicima pokazali su koliko su obrazovni programi učenja o etičkim vrijednostima neophodni za uspješno funkcionisanje svakog školskog kolektiva.

  opširnije
 • DRUGA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA SREDNJE ŠKOLE SREDNJOBOSANSKOG KANTONA

  DRUGA RADIONICA SVJETSKOG ETOSA ZA SREDNJE ŠKOLE SREDNJOBOSANSKOG KANTONA

  Završena je druga radionica Svjetskog etosa za srednje škole u Srednjobosanskom kantonu koja se održala 17. i 18. 03. 2018. u Vitezu. Važno je podsjećati se na univerzalna etička načela življenja istakli su učesnici i učesnice, navodeći da smo svjedoci svakodnevnih teških, razjedinjenih i negativnih informacija koje slušamo putem medija, političkih i drugih predstavnika. 
  Gostujući predavači iz Katahetskog ureda i Islamske zajednice su osim prenošenja religijskih činjenica o etičnosti i univerzalnosti, kroz vlastite primjere međusobne saradnje i prijateljstva dokazali da iako se ljudi mogu razlikovati po religijskim svjetonazorima to ih ne bi smjelo međusobno dijeliti i udaljavati. Sarajevski tim predavač/ica su u protekla dva dana praktično i teoretski predstavili program Svjetskog etosa, nudeći jednostavne primjere kroz dostupne didaktičke materijale za svakodnevni rad u školi, jer etos može da postoji u svakom školskom predmetu.

  opširnije