Inicijativa ETOS (Inicijativa za etičku, transkulturnu i obrazovnu suradnju) nastala je u okviru dugogodišnjih aktivnosti TPO Fondacije u Sarajevu.

Misija TPO Fondacije je da kroz implementaciju obrazovnih, istraživačkih, psihosocijalnih i interkulturnih programskih aktivnosti doprinese izgradnji građanskog demokratskog društva, osnaživanju svijesti o ravnopravnosti spolova i etabliranju etike partnerstva i odgovornosti u porodici, društvu i političkom životu Bosne i Hercegovine. Na osnovi različitih programskih aktivnosti i istraživačkih projekata koji su realizirani ne samo u partnerstvu s nevladinim organizacijama širom BiH, već i u suradnji s bh. europskim i američkim univerzitetima, TPO Fondacija je odlučila pokrenuti jedinstvenu bh. platformu čije će aktivnosti i multimedijalni sadržaji biti u službi kulture obrazovanja, učenja i življenja.      

Na tragu dugogodišnjeg rada i iskustva, TPO tim je uvjeren da će realizacijom i promocijom online platforme za učenje, seminara i kreativnih radionica Svjetski etos u školi, Otvorenih učionica i aktivnosti Živi vrijednosti!, Inicijativa ETOS postati prepoznatljiv i pouzdan partner školama i univerzitetima, međunarodnim organizacijama i ministarstvima obrazovanja širom BiH.