Obraćanje dr. Nezira Halilovića na Konferenciji Etos inicijative

Obraćanje dr. Nezira Halilovića na Konferenciji Etos inicijative

U svakom čovjeku se nalazi dobro, odnosno baza plemenitosti, morala i dobrote, ali se ona čitavog života može dalje usavršavati. Upravo zato, po učenju islama svaki čovjek ima svoju vrijednost, ali isto tako svako od nas ima priliku da se usavrši. Svako od nas ima priliku da bude još bolji bez obzira koji nivo kvaliteta, plemenitosti i dobrote misli da je postigao. U tom svjetlu dolazimo i do ovog projekta Svjetskog Etosa koji poziva upravo na vrijednosti, jer kako ćemo se usavršavati ako nismo vođeni nečim, a vođeni smo upravo vrijednostima.

Dame i gospodo, ja vas sve srdačno selamim i pozdravljam.

Zahvaljujem vam se na učešću u svim prethodnim aktivnostima, kao i na vašem dolasku na ovaj lijepi i smijem slobodno reći, veličanstveni skup, za koji mislim da na njemu svi punim plućima dišemo i zaista da uživamo.

Vi dobro znate da sve religije uče da smo svi mi potomci jednog čovjeka i jedne žene. Sa svoje strane naučnici iz ove oblasti, tj. genetike, će nam vjerovatno potvrditi da svi mi imamo isto genetsko ishodište, pa zar nam treba nešto više od toga? Naravno da treba. Tokom historijskog razvoja međusobno smo se podijelili, a onda nam dolaze poruke Božijih objava da nas je Bog podjelio upravo iz razloga da se upoznajemo. Da se upoznajemo, da se zbližavamo, jednostavno da učimo stalno, i svi mi smo svjedoci da čitavog života imamo šta učiti jedni od drugih.

Na kraju plejade ovih Božijih odabranika, počevši od Adema, a.s., ili Adama, preko ostalih Božijih odabranika, između ostalih i Jusufa ili Josipa kojeg je Fra Ivan lijepo spoemnuo u svom izlaganju, dolazi nam i Muhammed, a.s., kao Božiji poslanik koji ima jedno obilježje jako karakteristično i vama prepoznatljivo. Isto obilježje su imali i svi njegovi prethodnici koje je Bog odabrao da prenose Njegve poruke ljudima. Ako bi tražili da ga u jednoj rečenici opišem, onda bi to bilo da je u pitanju potpuno prirodan čovjek. Naglašavam, potpuno normalan, prirodan čovjek. Čovjek koji je potpuno normalno i prirodno funkcionisao, kako u svojoj porodici, tako i u društvu sa prijateljima, tako i sa ljudima drugih religija.

Hvala dragom Bogu, ova prirodnost je došla i do kod nas u Bosnu i Hercegovinu. Jako mi je drago što je dr. Zilka spomenula na početku da  se kod nas podrazumijevalo da se čestitaju Božići, Bajrami i ostali praznici. To je za nas nešto potpuno normalno, kao što i jeste normalno i ljudsko. Međutim, historija svjedoči da je nekome sa strane to malo čudno. Kada dođu putnici sa strane svjedočili su tim našim običajima i vrijednostima. Zbog nesretnih ratnih dešavanja mi smo to malo zaboravili, ali zato smo tu da se ponovo podsjećamo na ono u čemu smo odrasli i što smo oduvijek imali.


Muhammed, a.s., kao potpuno normalan i prirodan čovjek, čije riječi su toliko značajne da su pamćene i prenošene generacijama poslije, u jednoj od svojih izreka (hadisa) otkriva suštinu svoje misije i svog poslanstva. On kaže: „Poslan sam da usavršim plemenitost, dobrotu i moral kod ljudi“.

Ako samo malo razmislimo o ovoj rečenici vidjet ćemo da ona ističe da se u svakom čovjeku nalazi dobro, odnosno baza plemenitosti, morala i dobrote, ali i da se ona čitavog života može dalje usavršavati. Upravo zato, po učenju islama svaki čovjek ima svoju vrijednost, ali isto tako svako od nas ima priliku da se usavrši. Svako od nas ima priliku da bude još bolji bez obzira koji nivo kvaliteta, plemenitosti i dobrote misli da je postigao.

U tom svjetlu dolazimo i do ovog projekta Svjetskog Etosa koji poziva upravo na vrijednosti, jer kako ćemo se usavršavati ako nismo vođeni nečim, a vođeni smo upravo vrijednostima.

Zato mi, u Islamskoj zajednici, kada smo vidjeli i kada smo dobili poziv za uključivanje u ovaj projekat od naše uvažene Dr. Zilke Spahić-Šiljak, kao jedne jedinstvene dame, jednog vizionara koji ide decenijama ispred vremena u kome trenutno živimo, nismo imali ni malo zadrške niti dileme, da li se uključiti u ovaj projekat ili ne. Jako nam je drago zbog ovog projekta, a znate li zašto? Zato što naši vjeroučitelji u školama imaju dva fundamentana zadatka. Prvi zadatak za vjeroučitelje islamske vjeronauke u vašim kolektivima jeste da budu fine, normalne, prirodne osobe, onakve kakva je Bosna oduvijek poznavala. A drugi zadatak je da sebe ne smatraju idealnim, nego da se čitavog života usavršavaju i da u tom usavršavanju vode i svoju djecu.

Kada je ovaj projekat započet, dobili smo priliku da se pogledamo izravno oči u oči sa profesorima Katoličkog vjeronauka, da pogledamo se sa profesorima Kulture religija i drugih humanističkih predmeta i da cijelom svijetu kažemo da svi mi zajedno želimo samo jedno, a to jedno je DOBRO.

Kada je ovaj projekat započet, dobili smo priliku da se pogledamo izravno oči u oči sa profesorima Katoličkog vjeronauka, da pogledamo se sa profesorima Kulture religija i drugih humanističkih predmeta i da cijelom svijetu kažemo da svi mi zajedno želimo samo jedno, a to jedno je DOBRO. Dakle, želimo da zajendo gradimo što bolji ambijent, što kvalitetnije društvo za sve nas i na jednom mjestu imate nas sve okupljene. Imamo nevladine organizacije, a jedna od njih nas je okupila, imamo predstavnike ministarstava i pedagoških zavoda, imamamo predstavnike vjerskih zajednica, imamo menadžmente škola, nastavnike i učenike i imamo ovu lijepu harmoniju i međusobno razumijevanje.

U nadi da će ovo biti samo jedan od projetaka na ovom planu još jednom sve vas pozdravljam i zahvaljujem Vam se na učeću u ranijim aktivnostima, kao i u ovoj konferenciji.

Bog Vam dao svako dobro i balgoslovio svaki vaš korak na putu dobra.